Fizikoterapia

Elektroterápia

Az elektroterápia az elektromos energia terápiás célú felhasználása, mely során kis- és középfrekvenciás kezeléseket alkalmazunk. Ezen áramformák elsősorban fájdalomcsillapító hatásúak, de értágító hatásuk révén jelentősen növelik a kezelt területen a véráramlás mértékét is (ennek jele a kezelés után is látható bőrvörösség). Gyulladás gátló és regenerációt serkentő hatásuk is bizonyított, de az elektródák speciális elhelyezésével akár izom stimulációra is használhatóak.Vendégeink az alábbi kezelések közül választhatnak: galvánáram, iontoforézis, interferenciaáram kezelés, szelektív ingeráram, TENS.

Milyen probléma esetén alkalmazunk fizikoterápiát?
A fizikoterápia elsődlegesen tüneti kezelést jelent, viszont számos ún. oki kezelés kiegészítésére, hatékonyságának növelésére használhatjuk. Pl.: az ultrahangos kezelés sokat segíthet az aktív-passzív gyógytorna előtt letapadások, hegek lazításában.

Milyen hatása van a fizikoterápiának?
Fontos kiegészítő módszer a mozgásszervi panaszok kezelésében. A fizikoterápia olyan fizikai elveken alapuló kezelések, melyek fájdalomcsillapító, keringésjavító, szöveti regenerációserkentő, heglazító hatásúak, melyek a gyógytornával együtt hoznak, hatásos, jó eredményt. A Caramell Medical Centerben a legmodernebb technikákat magába foglaló belga gyártmányú Gymna Comby 400V típusú fizikoterápiás eszközt használjuk, mely többek között alkalmas ultrahang, elektroterápiás, kombinált elektroterápiás illetve lézerkezelések elvégzésére. A gép lehetőséget biztosít vákumelektródák használatára is, az alkalmazott vákuumnak köszönhetően jobb elektródakontaktus érhető el a bőrfelületen (pl.: váll ízület), nagyobb hatású lesz a kezelés, és kevésbé veszi igénybe a páciens bőrét. A készülék alkalmas hullámzó vákuummasszázs végzésére is, mely izomlazító hatású. A pulzáló vákuum használata esetében nő a bőr alatti szövetek vér ellátottsága, így a kezelés hatékonysága növekszik.Ultrahang

A gyógyászati célra alkalmazott ultrahang terápia estén az ultrahang három jótékony hatását használjuk fel. Mechanikus hatása, hogy a szövetekben mikromasszázst idéz elő, amely fokozza a véráramlást és serkenti a nyirokkeringést. Termikus hatása révén melegíti, lazítja az adott területet, amely csillapítja a fájdalmat. Kémiai hatásával növeli a kezelt terület oxigénellátását, tágítja az ereket. Összességében az ultrahang terápia kiváló izomrelaxáló, fájdalomcsökkentő kezelés, amely természetesen javítja a gyógyulási folyamatokat.

A kezelés elsősorban a kopásos ízületi betegségek (arthrosis) esetén javallott, de emellett izomrándulás, izomfájdalom, sportsérülések, íntapadások és ínhüvelyek elváltozásainál, csontkinövéseknél, inak zsugorodásánál is eredményesen használható.Lézer terápia

A lágy lézerterápia kis energiájú (0,5 - 500 mW teljesítmény) infravörös lézersugárral történik melynek számos pozitív biológiai hatása van. A kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza. A lágy lézerek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését,az ellenanyag-termelést, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat. Alkalmazása megindítja az egyáltalán nem, vagy igen nehezen gyógyuló sebek gyógyulását, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A megnövekedett ellen-anyagtermelés javítja a szervezet általános védekezőképességét. A kezelésnek köszönhetően a nyirokkeringés felélénkül, a salakanyagok gyorsabban elszállítódnak a szövetekből. Az ödémacsökkentés révén csillapítja az izom és ín feszülést, így a sérülést szenvedett beteg fájdalma hamar csökkenni tud. Alig van olyan betegség, melynél a lézerfény jótékony hatásait ne lehetne kiegészítő kezelésként alkalmazni.

Indikációs területek:

Traumatológia:

 • akut fájdalomcsillapítás, duzzanat csökkentése
 • izomgörcs oldása

Reumatológia:

 • akut és krónikus gyulladás kiegészítő terápiája
 • degeneratív elváltozások okozta funkciózavarok javítása és a fájdalom csillapítása

Ortopédia:

 • congenitális és szerzett statikai elváltozások okozta funkciózavarok és a következményes fájdalom csökkentése

Neurológia:

 • neuritisek, neuralgiák
 • pf. paresisek
 • spazmusok, kontraktúrák kezelése

Bőrgyógyászat:

 • hámhiányos állapotok (ulcus cruris, decubitus) kezelése
 • dermatitisek, ekcémák, achné kezelése
 • égési sérülések kezelése
 • herpes simplex, herpes zooster kezelése


Fascia Realising Terápia

A testünket behálózó fascia rendkívül rugalmas és elasztikus része a kötőszövetnek. A fasciát úgy kell elképzelni, mint egy térháló, mely az egész testünket behálózza beborítja az izmokat és a belső szerveket, a testnek tartást és formát ad, emellett védő funkciót lát el, illetve utakat képez erek, idegek számára. A fasciahálózat biztosítja, hogy a kívánt fizikai teljesítményt meg tudjuk valósítani.

Egy esetleges izomsérülés, csonttörés, szalag szakadás, zúzódás, rándulás következtében a természetes egyensúlyi helyzet megbomlik, ezzel pedig a fascia hálózatban is zavar keletkezik. Az ott bekövetkező spazmusok (tónusfokozódás), vagy az immobilizáció miatt létrejött struktúra átalakulás rendkívül megváltoztatja, vagyis megvastagítja a fasciát, ezáltal a fájdalomérző képessége nő, merevebbé válik, elaszticitásából sokat veszít, ez pedig hatással van a fascia által körülpólyázott harántcsíkolt izomra, a bőr alatti kötőszövetre is. Az izomtónus növekedés miatt gátolttá válik a salakanyagok elszállítása, valamit zavart szenved az adott terület oxigén ellátása (ischémia alakul ki). A tónusnövekedés és ischémia lokális/helyi ödémát okoz. Az ödéma, oxigénhiány,salakanyagok felszaporodása tovább fokozza az izomspazmust és a fájdalmat is, így kialakul egy helytelen körforgás.

A terapeuta speciális fogásokkal (manuális lazítás) tudja lazítani a fasciát, amely jobb izomfunkciót, és szabadabb mozgást eredményez, a kezelésnek köszönhetően az izom normális funkciója, rugalmassága, illetve egyéb kötőszöveti elemek fiziológiás működése hamar helyére kerül. A terápiát követően speciális gyakorlatokat tanítunk a pácienseknek, amelyek segítségével önállóan is tudja feszes kötőszövetét lazítani kettő kezelés között, erre kiváló eszköz lehet SMR henger alkalmazása.Kinesio Tape

A Kineziológiai Tape (kineziológiai szalag,) egy speciális technika, melynek célja az, hogy lehetővé tegye az ízületek és izmok természetes, fájdalommentes működését, gyógyszerek és mellékhatások nélkül!

A Kinesio Tape kiváló alkalmazható, mint kiegészítő terápia. Aktívan támasztja, de nem korlátozza az ízületi mozgást, fokozza a folyadékáramlást, nem akadályozza a keringést. Támogatja az izomaktivitást, illetve az ízületek mozgékonyságát és stabilitását. Nagyobb, fájdalommentes mozgástartományt tesz lehetővé.

A Kinesio Tape (kineziológiai szalag, kineziológiai tapasz) magas minőségű, elasztikus, természetes pamut alapanyagból készül, mely akril ragasztóréteggel van ellátva. Teljesen latexmentes, ezért nem okoz problémát, ezért az érzékeny bőrű emberek kezelésénél is ideálisan alkalmazható. A bőr számára megfelelően tolerálható, ezért hosszan viselhető (1-1,5 hét). A Kinezio Tape lég- és vízáteresztő ennek köszönhetően használata közben nem okoz gondot a zuhanyzás a fürdés és az úszás. A tapasz nem tartalmaz semmilyen gyógyszerészetileg aktív anyagot (hatóanyagot), hatását a megfelelő helyre, megfelelő feszességgel és módon történő felragasztása adja. A rugalmas szalagok használata nem korlátozza a pácienst a szabad mozgásban. Sportsérülés, ficam, rándulás esetén fájdalomcsillapításra és a stabilitás elérésére, fájdalmas és gyulladásos tünetek (tenisz-, és golfkönyök) esetén ezek enyhítésére alkalmazható a KinesioTape. Rossz testtartás, ízületi mozgásproblémák, fejfájás esetén is jó eredményekkel alkalmazható.

Alkalmazási területek

 • vállficam, váll körüli sportsérülések megelőzése és utógondozása, vállövi instabilitás, impigement, rotátorköpeny sérülés
 • testtartási problémák, tartáskorrekció
 • teniszkönyök, golfkönyök, alagútszindrómák,
 • ferde nyak szindróma, nyaki gerinc diszfunkciók, hátcsigolyák rotációs beszűkülése
 • ágyéki gerinc mozgáskorlátozottsága, kisugárzó idegfájdalom, csípő körüli izmok fájdalmas görcse
 • térdproblémák (keresztszalagok, oldalszalagok, meniscusok, Baker-cysta)
 • vádligörcs, Achilles-ín szakadás rehabilitációja, bokaficam, instabilitás és bokaszalag szakadás


Gyógytorna

A gerinc és egyéb ízületi fájdalmak, panaszok egyik legfontosabb kezelési módja a gyógytorna. A gyógytorna célja a mozgásszervi megbetegedések megelőzése, illetve gyógyítása mozgásterápiával. A gyógytorna a fizioterápia legjelentősebb ága. A helyesen végzett, speciális tornagyakorlatok segítségével, a vérkeringés javításával, az ízületi funkciók fejlesztésével, az izomzat megerősítésével gyorsan és hatékonyan nyerhetjük vissza mozgáskészségünket megelőzve a későbbi súlyosabb betegségeket.

A gyógytorna célja az egészség megőrzés, a sérülések, ízületi degenerációk megelőzés (prevenció), a már kialakult ízületi elváltozások, sérülések gyógyítás és helyreállítás (rehabilitáció). Milyen megbetegedések esetén javasoljuk a gyógytornát?

 • Ízületi problémák (kopás, gyulladás, protézis beültetés (csípő, térd) utókezelése)
 • Csontritkulás
 • Gerincferdülés
 • Gerincsérv
 • Egyéb nyak-, hát- vagy derékfájdalommal járó gerincproblémák
 • Tartási rendellenességek
 • Műtétek utáni állapot, rehabilitáció
 • Balesetek sportsérülések utáni rehabilitáció (törés, szakadás)
 • Neurológiai betegségek kezelése o (Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, félodali bénulás (stroke)
 • Szív érrendszeri betegségek (artériás, vénás keringési zavar)
 • Egyéb mozgásszervi megbetegedések

Betegeink egyéni és csoportos kezeléseken gyógyulhatnak.

Egyéni gyógytorna

Az egyéni kezelés teljesen egyénre szabott, komplex gyakorlatsort állítunk össze az adott problémára. Akkor ajánljuk az egyéni gyógytornát, ha olyan mozgásszervi panaszok állnak fenn, amelyek speciális rehabilitációt igényelnek. Ilyenek a baleset, műtét utáni korai időszak, neurológiai tünetekkel együtt járó derékpanaszok (pl.: alsóvégtagba kisugárzó zsibbadó, bizsergő érzés) vagy ha olyan alapbetegség áll fenn, ami kizárja a csoportos torna lehetőségét. Az egyéni gyógytorna nagy előnye, hogy a gyógytornász figyelme nem oszlik meg a páciensek között.

Az egyéni gyógytorna során többek között a következő módszereket használjuk:

 • PNF (proprioceptiv neuromuscularis facilitio)
 • Stretching/nyújtás
 • Lágyrész mobilizáció
 • Ízületi mobilizáció
 • Kinezio Tape
 • Fascia Realising Terápia

Csoportos torna

A csoportos torna célja elsősorban a megelőzés valamint a már kialakult, enyhébb elváltozások korrekciója, a gerinc és a medence körüli izmok erősítés. A helyes testtartás megéreztetése, az ezekhez tartozó idegrendszeri kontroll kiépítése és megéreztetése, a helyes tartáshoz szükséges izmok erősítése és mindezek beépítése a testtudatba. Hatására megelőzhetőek, illetve javíthatók a civilizációs, ülő életmódból, valamint féloldalas/egyoldalú terhelésből adódó elváltozások, bántalmak!

Ötletek:

 • Gerinctorna + stretching / tartásjavító gerincstabilizáló gyógytorna
 • Senior torna
 • Funkcionális nyak váll tréning  


Iszappakolás

A gyógyiszap rendkívül gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben. A kezelés során egyidejűleg többféle kedvező hatás érvényesül. Az egyik az iszap ásványianyag-tartalma, ami a bőrön át a szervezetbe jutva fejt ki kedvező hatást. Fontos tulajdonsága az iszapnak a nagy hőtartó képessége, az akár 43-46 Celsius-fokosra felhevíthető iszap ezt a hőt lassan, fokozatosan adja le. A fájó testrészre helyezzük fel, lepedővel, majd takaróval borítjuk be, amivel ezt a hőleadást tovább lehet lassítani. Ez a fokozatos hőleadás biztosítja az iszapkezelés mélyre ható, merevségoldó, izomlazító, vérbőséget okozó, fájdalomcsillapító hatását, de a kezelésnek anyagcsere-fokozó hatása is van.Az iszapkezelés 20 percig tart, de utána javasolt legalább fél óra nyugalom és pihenés. A probléma jellegétől függően a kezelés érintheti az egész testet, vagy csak egy-egy testtájat. A kezelés igénybe vétele előtt orvosi tanácsadás szükséges.

A kezelés indikációi:

 • idült gerinc- és végtagízületi kopásos megbetegedések
 • izomfájdalmak, sérülések, műtétek utáni állapotok utókezelése
 • ízületi- és izommerevségek előkezelésére
 • krónikus gyulladásos, reumatikus és degeneratív betegségek


Nyirokmasszázs

A nyirokmasszázs hatékonyan csökkenti a nyirokpangás által okozott tüneteket. A speciális masszázs serkenti, aktivizálja a nyirok rendszer működését, a para-szimpatikus idegrendszer aktivitását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás. A nyirokmasszázs aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat. Javasolt nyirokpangás, mindenféle jóindulatú ödémák, sérülések, műtétek utáni duzzanatok kezelésére. A kezelés igénybe vétele előtt orvosi tanácsadás szükséges.

Gyógymasszázs

A masszázs a legősibb és leggyakrabban alkalmazott gyógykezelés. Hatására az adott területen fokozódik a keringés, csökken a fájdalom és fáradtságérzet, javul a pszichés állapot, relaxációs, izomlazító hatása miatt nagyon kedvelt terápiás mód.

Tangentor (víz alatti vízsugármasszázs)

A tangentorkezelés a mechanoterápia és hydroterápia kombinációja. Kedvező élettani hatását elsősorban a vízsugár masszírozó, nyomó hatása váltja ki. A kezelés során meleg vízzel telített kádban vízsugárral végzik a masszírozást. A kezelés javítja a helyi vérellátást ezzel együtt serkenti az anyagcserét.A mechanikai hatás nemcsak a vérellátásra, hanem a nyirokkeringésre is hat, ez a nyirokpangás megszűnését eredményezi. Másik fontos biológiai hatás az izomzat tónusának javítása.

Javasolt:

 • A gerinc degeneratív jellegű betegségei, úgymint porckorong kiboltosulás, porckorongsérv
 • Kopásos mozgásszervi panaszok (csípő-, térd- boka-, vállízület)
 • Lágyrész-rendellenességek
 • Gyulladásos ízületi betegségek inaktív stádiumában tüneti terápiaként
 • Ortopédiai műtétek utókezelése
 • Saleseti műtétek rehabilitációja során
 • Keringési problémák Az egyik legkedveltebb kezelési eljárás műtéti utókezelésekben.

A javallatok többsége mozgásszervi megbetegedések kezelésére irányul, de traumatológiai, neurológiai betegségek esetén is hatásosan alkalmazható.

Csomagajánlataink


További ajánlataink

 • Vezetéknév
 • Keresztnév
 • E-mail
 • Üzenet
CARAMELL MEDICAL CENTER
H-9740 Bükfürdő, Európa út 18. • Tel.: (00 36) 94 558-030 • (00 36) 30 616 8321 • Fax: (00 36) 94 558-031 • info@caramellmedical.hu • www.caramellmedical.hu